12 maart 2020

Maak vliegen duurder en treinen goedkoper

Vanaf 2021 komt er eindelijk een vliegbelasting. Voor een vliegticket gaan we 7 euro extra betalen. SGP-Kamerlid Chris Stoffer juicht de komst van een vliegbelasting toe, maar vindt dat deze nog te laag is.

"Dat reizen per vliegtuig nu ook eindelijk belast gaat worden, is niet meer dan normaal. Het kan niet zo zijn dat je voor de auto, de trein en de bus allerlei belastingen moet betalen, terwijl vliegtuigpassagiers de dans ontspringen. Dat is nu wel het geval. Goed dat er dus een vliegbelasting komt!" aldus Kamerlid Stoffer.

De voorgestelde vliegbelasting is slechts 7 euro per ticket. "Dat is de prijs van een paar kopjes koffie op een vliegticket van vaak honderden euro’s. Dat is echt te weinig. Daarom heb ik samen met GroenLinks een amendement ingediend om het tarief te verdubbelen." De SGP'er ziet graag een nog hogere belasting voor zakelijke reizigers. De vervuiler moet betalen en vliegverkeer moet worden verduurzaamd. Verder wil de SGP treinverkeer juist stimuleren door de belasting op treintickets te verlagen. Zo krijg je een win-win situatie. Vliegverkeer wordt ontmoedigd, en internationaal treinverkeer wordt gestimuleerd!