Elektrisch rijden

Veel (vracht)auto's rijden op benzine of diesel, met bijbehorende emissie van schadelijke stoffen en CO2. Ook hier is verduurzaming geboden. Elektrisch rijden is een van de belangrijkste mogelijkheden. Daarbij komt dat de accu's van elektrische auto's bij kunnen dragen aan de opslag van 'groene' stroom op de momenten dat het hard waait en de zon schijnt (slim laden). De overheid moet deze omschakeling faciliteren en stimuleren.

Wat wil de SGP concreet:

  • Het Rijk moet gemeenten en netbeheerders ondersteunen bij de uitrol van een toekomstbestendig (publiek) laadpalennetwerk, ook voor elektrische vrachtwagens in de stad en op verzorgingsplaatsen. Een revolverend fonds met laagrentende leningen voor de aanleg van laadinfrastructuur in de gebouwde omgeving kan hieraan bijdragen.
  • Het aanpakken van de dubbele energiebelasting bij gebruik van de autobatterij als energieopslag. Nu tikt de teller zowel bij het laden als bij het terugleveren van stroom aan het net. Dat is onwenselijk.
  • Voorkomen dat bij laadpalen met een hoge capaciteit een veel hoger transporttarief betaald moet worden. Voor slim laden heb je juist laadpalen met een hoge capaciteit nodig.
  • Dure en zware elektrische auto’s gebruiken meer energie per kilometer dan de lichtgewichten en zorgen voor meer belasting van het wegdek. Voertuigen met een laag energieverbruik per kilometer moeten bevoordeeld worden. Niet andersom. 
  • Slim laden van elektrische auto’s, afgestemd op de duurzame stroomproductie, moet gestimuleerd worden door de juiste prikkels in de stroom- en capaciteitstarieven van laadpalen en in de stimuleringsregeling voor zonnepanelen. Daarvoor zijn goede spelregels en afspraken tussen netbeheerders, gemeenten en marktpartijen noodzakelijk.
  • De productie van accu’s van elektrische auto’s brengt milieurisico’s met zich mee. Elektrische auto’s vliegen sneller in brand dan andere auto’s en het blussen is lastiger. Er is beleid nodig om deze nadelen aan te pakken.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.