17 april 2014

Zorgakkoord goed nieuws

De SGP is blij dat er een akkoord is over de WMO/langdurige zorg. Zo komt er meer zekerheid voor het overgangsjaar 2015. Er waren terechte zorgen over een soepele overgang van de zorg naar gemeenten. Voor die overgang wordt nu meer geld beschikbaar gesteld.

Ook zouden in de oorspronkelijke plannen minder ouderen die intensieve zorg nodig hadden een plek krijgen in zorginstellingen. Er komt nu meer financiële ruimte beschikbaar voor deze groep. Ook is er in de nieuwe plannen meer ruimte voor dagbesteding van ouderen en gehandicapten.

Verder is de SGP positief over het extra geld voor de jeugdzorg in 2015. Er komt onder meer extra budget om landelijk en regionaal opererende instellingen voor jeugdzorg een goede plek in het nieuwe stelsel te geven.

Kees van der Staaij: ‘de onderhandelingen waren een pittig proces, maar het resultaat mag er zijn. Er staan heel wat veranderingen voor de deur. Met dit akkoord kunnen we meer houvast bieden. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat mensen thuis kunnen blijven wonen, maar als dat niet meer gaat, moet er plek beschikbaar zijn in een instelling.’