18 december 2019

Stikstofwet: beter iets dan niets

Net als in de Tweede Kamer, stemde de SGP in de Eerste Kamer voor de Spoedwet stikstof. Niet omdat die wet zo goed is, maar wel omdat het gevolg van het tegenstemmen is dat er nóg meer bedrijven om zullen vallen. Die prijs wil de SGP niet betalen. Een besluit heeft consequenties, maar géén besluit heeft óók consequenties.

Het stikstofbeleid van dit kabinet rammelt aan alle kanten. De SGP heeft daar van meet af aan tegen geageerd. Maar helaas zijn we wel gebonden aan uitspraak van de rechter. Met de huidige spoedwet wordt geprobeerd de schade nog enigszins te beperken. Te weinig, maar beter weinig dan niets. Het zou jammer zijn als we allemaal 100 km/uur gaan rijden op de snelweg, terwijl bouwvakkers daar niets aan hebben…

In ieder geval kunnen de mensen in de bouw en grondwerkers nu even vooruit. De SGP heeft in de Eerste Kamer óók ruimte gevraagd voor de boeren. Zo verzekerde minister Schouten dat duurzaam ontwikkelruimte voor boeren mogelijk blijft, al is daar nog wel een vervolgstap voor nodig. Denk aan het niet afpakken van productierechten bij externe saldering. Verder aanvaarde de Eerste Kamer een motie waarin gevraagd is om openheid over stikstofrekenmethodes en volledige toegang tot de data uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Het kan niet zo zijn dat zulke drastische maatregelen worden genomen zonder volledige openheid over de onderbouwing.

Zoals gezegd: beter iets dan niets.