26 mei 2012

Stekker

In de Volkskrant las ik dat het verschijnsel ‘lijsttrekkersverkiezing’ is uitgevonden door GroenLinks. En in datzelfde dagblad kwam ik het verhaal tegen dat het opvoeren van een toneelstukje met een stekker in de Tweede Kamer eveneens is gepatenteerd door GroenLinks. Hoe bedenken ze het??? Waar een middelgrote partij klein in kan zijn.

Enfin, ze zitten er maar mooi mee in hun maag, die nazaten van pacifisten, communisten en stickierokers-op-geitenwollensokken uit de jaren zeventig. Jolande Sap zou de kar gaan trekken bij GroenLinks. Niet dat zij de afgelopen jaren was uitgeblonken in het creatief schilderen van weidse Ruysdaeliaanse vergezichten, superieur acteertalent of uitstekende elektrotechnische vaardigheden, maar de selectiecommissie die de kandidaten moest keuren bekreunde zich daar niet om, want de profielschets repte met geen woord over visionairen, toneelspelers en elektriciens of klusjesvrouwen.

Snor

Waar de baas van GroenLinks wél aan moest voldoen, was strategisch inzicht. Nou, dat zat wel snor met Sap. Onder haar aanvoerderschap werden Nederlandse militairen op het vliegtuig gezet linea recta naar de Afghaanse uithoek Kunduz. Daar moesten en moeten onze Jantjes de rust zien te bewaren onder de vele van een wel erg kort lontje voorziene Mohammedjes en Ali Baba’s, en dat alles in de vaste even groene als linkse overtuiging dat je met een kopje thee en een goed gesprek alle bermbommen en granaten in één klap onschadelijk kunt maken….

Alles wees er dan ook op dat Jolande Sap bij GroenLinks op de bok zou gaan zitten. Totdat, als een duveltje uit een doosje, Tofik Dibi zich meldde.

BAM!

Daar was Tofik!

En z’n campagneslogan is heel veelzeggend:

BAM!

Gympies

Dibi, voor de goede orde, Tofik Dibi is een van de tien GroenLinkse kamerleden. En eerlijk is eerlijk, Dibi speelde zich de afgelopen jaren vaak in de picture. Als je ‘m op z’n gympies en in z’n dagelijkse kloffie ziet, onderscheidt hij zich niet echt van wat ze in kringen van GroenLinkse welzijnswerkers ‘probleemjongeren’ noemen, maar waar de reaguurders op de website van De Telegraaf en oud-PvdA-wethouder van Amsterdam Ron Oudkerk andere benamingen voor hebben.

Maar dat is de buitenkant, en daar mag je niet op afgaan, en ik ben niet iemand die zegt dat alle Kamerleden een voorbeeld zouden moeten nemen aan de Kamerbodes.

Hoewel….

Nee, Tofik is een echte straatvechter. En dat wil-ie wezen ook. Hij is nu degene die het straatgevecht aangaat met Jolande Sap. De commissie van GroenLinks-keurmeesters die moesten beslissen of Dibi wel over de juiste kwaliteiten beschikt om GroenLinks naar grote electorale hoogten te stuwen was weliswaar unaniem van oordeel dat hij dat niet is, maar daar had de rest van de partij geen boodschap aan. Zelfs de voormalige grande dame van GL, Femke Halsema, mengde zich vanaf haar pad aan een Amsterdamse uit de kluiten gewassen sloot in de strijd.

Om een pijnlijk verhaal kort te maken: GroenLinks houdt nu ook een lijsttrekkersverkiezing. Met het argument-der-argumenten: ‘er mot wat te kiezen zijn’.

Kracht

Het zal wel aan mij liggen dat ik het niet sap, maar er is toch al lang wat te kiezen???? Volgens mij is de datum zelfs al gepland: op 12 september. Dan kun je kiezen voor GroenLinks of de SGP, de VVD of het CDA, de PVV of de SP. Al die lariekoek over lijsttrekkersverkiezingen als een ‘teken van kracht voor politieke partijen’, is aan mij niet besteed. Let er maar eens op: dat wordt altijd gezegd door partijen die gewoon geen goede kandidaat in huis hebben die boven de rest uitsteekt. Het is een teken van armoe, meer niet.

Ga maar na.

Bij de SP hebben ze echt geen lijsttrekkersverkiezing nodig.

Die hebben Emile Roemer, een merk op zich.

Bij de VVD doen ze er ook niet aan. Met Mark Rutte hebben ze daar goud in handen – hopen ze tenminste.

Bij de PVV weet men alleen Geert Henk en Ingrid aan te spreken.

En de SGP hoeft ook geen bakken euro’s uit te geven aan een duur rondtrekkend lijsttrekkerscircus met een man van Staaijvast als Kees.

Nee mensen. Lijsttrekkersverkiezingen zijn geen teken van kracht, maar van zwakte.

Maar het worden mooie tijden voor GroenLinks! Geloof me.

En als op 12 september de einduitslag bekend wordt, zeggen Jolande Sap en Dibi in koor:

BAM!

Menno de Bruyne