7 mei 2020

Statement migranten Griekenland

Lees onder het informatiekader het statement van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop over de situatie van migranten in Griekenland.

Informatie: Het kabinet gaat Griekenland helpen om migrantenkinderen uit opvangkampen op eilanden te verplaatsen naar het Griekse vasteland. Er wordt een meerjarig ondersteuningsprogramma ontwikkeld, waarbij ook voogdijinstelling Nidos betrokken is. Nederland neemt geen alleenstaande minderjarige migranten over.

De situatie op de Griekse eilanden is aangrijpend, schrijnend en risicovol. Als het coronavirus in de kampen toeslaat, zal dit waarschijnlijk in korte tijd leiden tot veel besmettingen. Het is daarom goed dat Nederland Griekenland helpt om de druk op de opvangkampen te verlichten en het virus in te dammen. De kwetsbaarste migranten dienen daarom het eerst te worden verplaatst naar het Griekse vasteland. Als onomstotelijk sprake is van weeskinderen, kan de SGP zich voorstellen dat een aantal van hen wordt overgeplaatst naar andere Europese landen, waaronder Nederland.

Tegelijkertijd blijft het nodig om tot structurele oplossingen te komen. Mensensmokkel- en handel moeten keihard worden bestreden. Nederland moet Griekenland intensief ondersteunen bij de grensbewaking en de asielprocedure. Het moet eerder duidelijk worden of een asielverzoek terecht is of niet. Afgewezen migranten gaan vanuit Griekenland zo snel mogelijk terug naar hun thuisland. Ook hierbij kan Nederland helpen.