16 april 2013

Spaties

Gelet op de reacties die ik na de vorige Banier kreeg, moet ik het wel erg bont hebben gemaakt toen ik in m’n streven verloren gegane tekstruimte bij ‘de propjes’ te heroveren door te bezuinigen op de spaties. Ik heb het geweten! Hele epistels, vaak zodanig geschreven dat ik het donkerbruyne vermoeden heb dat méér mensen moeten bezuinigen…

Maar goed. Het schrappen van de spaties was bij nader inzien toch niet zo’n puik idee. Heel veel lezers misten de zo vertrouwde stukjes wit tussen de woorden en spraken er hun afkeur, verwondering, teleurstelling, ergernis, misnoegen, boosheid, verbazing of verdriet over uit. Welnu, om het weer goed te maken zal ik in het eerste stukje van deze propjes de fout herstellen door de in de vorige Banier weggevallen spaties alsnog af in z’n geheel te drukken. Hier zijn ze:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Zo, da’s weer rechtgezet.

Hoofdstad

Nog even, en koningin Beatrix draagt na 33 jaren trouwe dienst aan het Koninkrijk het vaantje over aan haar zoon, prins Willem-Alexander. Dat gaat als alles goed gaat gebeuren in Amsterdam. In de Nieuwe Kerk. Dat is altijd een heel ritueel. De nieuwe koning legt de eed af, waarna alle presente geachte en minder geachte afgevaardigden trouw moeten zweren of beloven aan de Grondwet en de Koning. Dat gebeurt ‘hoofd voor hoofd’: de Voorzitter van de Verenigde Vergadering van beide Kamers leest de wettelijk voorgeschreven formules voor, waarna de namen van alle aanwezige leden worden voorgelezen, die daarop de eed of de belofte uitspreken.

Drie Kamerleden vertikken het echter om mee te doen aan de inhuldiging. Het gaat om de Kamerleden Thieme, Ouwehand en Koffeman, het driemanschap (m/v) van de Partij voor de Dieren. Een paar GroenLinksers en PvdA-ers hebben zich daar nu bij aangesloten. Ze redeneren dat ze de belofte al hebben afgelegd toen ze als Kamerleden in Den Haag werden beëdigd. Aan het ‘toneelstukje’ in Amsterdam willen ze niet meedoen.

Leuk gevonden van Thieme cum suis (met aanhang), dat ‘toneelstukje’. Koningin Beatrix gebruikte exact diezelfde uitdrukking toen de beëdiging van de ministers van de tweede equipe van Mark Rutte overnieuw moest omdat een NOS’er te laat op het knopje ‘record’ had gedrukt van de camera’s in het paleis.

Toch vind ik het raar. Ik zou zeggen: als je niet wil, blijf dan lekker thuis. Geen haan die ernaar kraait. Prins Willem-Alexander in z’n hermelijnen mantel wordt gewoon Koning Willem-Alexander, en Thieme in d’r mantelpakje blijft gewoon Kamerlid Thieme. Gewoon weg blijven dus, zoals een paar principiële SP-republikeinen doen. Wél gaan, maar niet meedoen, dat is vlees noch vis.

Dat is dan wel weer héél erg Partij voor de Dieren…

Menno de Bruyne

PS: Op veler verzoek geef ik in het meireces weer rondleidingen. De data: D.V. 27 april, 2, 3, 8 en 10 mei. Opgeven? Mail naar mdebruyne@tweedekamer.nl of bel 070 - 318 28 39. Vol=vol.