15 september 2020

SGP-reactie op troonrede: maak van de nood geen deugd

SGP vraagt aandacht voor financiële degelijkheid.
“Maak van de nood geen deugd."

“De Troonrede en Miljoenennota zijn doortrokken van corona en de tot voor kort onvoorstelbare impact van dat virus op Nederland en de wereld. We worden pijnlijk met de neus op het feit gedrukt dat al onze plannen en voornemens van het ene op het andere moment vervliegen. Maakbaarheid is een illusie. Als we dat tot ons door laten dringen, behoedt dat voor menselijke overmoed en maakt ons dat nuchter en realistisch.”

Aldus SGP-voorman Kees van der Staaij in zijn eerste reactie op troonrede en Miljoenennota. Realisme is nodig, zeker over de financiën. De Nederlandse staatsschuld loopt heel snel op. “Dat legt een zware hypotheek op de toekomst, met name de jongeren die nu een baan en een huis zoeken. De geldsluis is opengezet, maar het zou goed zijn als het kabinet helder maakt wanneer die weer wordt dichtgedraaid. Goed dat we nu financieel bijspringen, maar ik wil dat we dat in de toekomst kunnen blijven doen. We moeten dus echt weer terug naar het oude financiële normaal. Anders gezegd: kabinet, maak van de nood geen deugd!”

Eenverdieners betalen tot zes keer meer belasting dan tweeverdieners die hetzelfde inkomen hebben. Al jaren verzet de SGP zich tegen deze fiscaal stuitend oneerlijke behandeling. Het kabinet stelde bij de start in 2017 die kloof te willen verkleinen. “Helaas moet ik vaststellen dat de kloof onder dit kabinet nog steeds onaanvaardbaar groot is. En uit de cijfers in de miljoenennota en andere stukken blijkt dat vólgend jaar de kloof wéér wat dieper wordt. Dat is, gelet op wat er beloofd is, uiterst pijnlijk, vooral voor de gezinnen die het betreft,” aldus Kees van der Staaij.