13 oktober 2020

SGP helpt het Nederlands

“Al jaren loopt het aantal studenten Nederlands terug. Dat zal op termijn leiden tot de vreemde situatie dat er in Nederland steeds minder en steeds slechter Nederlands zal worden gesproken. Dat moeten we niet willen. De Nederlandse taal is daar veel te belangrijk voor.” Dat zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.
 
Om de Nederlandse taal een handje te helpen, heeft de SGP bij de behandeling van de Onderwijsbegroting een amendement ingediend om voor het bevorderen van onze eigen taal honderdduizend (100.000) euro uit te trekken. De SGP handelt hiermee in lijn met het advies van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Dat advies, met als titel ‘Nederlands verdient meer’, pleit voor gerichte ondersteuning.  
 
Roelof Bisschop: “Het signaal van de KNAW neem ik serieus. Feitelijk is hier sprake van een nationaal belang. Gelooft maar niet dat de Fransen of Duitsers zó slordig en achteloos met hun eigen moedertaal omgaan. En terecht! Ik vind dan ook dat we het aan onszelf en onze geschiedenis verplicht zijn het vakgebied van de Nederlandse taal beter op de kaart te zetten. Met het geld dat ik er in mijn amendement voor vrij maak, kan daarmee een begin worden gemaakt.”