30 mei 2023

SGP behoudt twee zetels in Eerste Kamer

De SGP behoudt haar twee zetels in de Eerste Kamer. Naast fractievoorzitter Peter Schalk is vandaag helder geworden dat ook Diederik van Dijk door mag met zijn werk in de Eerste Kamer. Dankzij de stemmen- en zetelwinst bij de Provinciale Statenverkiezingen kreeg de partij een laatste restzetel voor de Eerste Kamer toegewezen. Het stemt blij en verwonderd en motiveert om door te gaan met het werk in de Senaat.

De SGP mocht bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart een winst van zo’n 20.000 stemmen noteren en kreeg er in de provincies Flevoland en Utrecht een zetel bij. Nog nooit stemden zoveel mensen op de SGP bij Statenverkiezingen.

Op basis hiervan kwam de SGP in aanmerking voor een van de te verdelen restzetels. Door onderlinge afspraken van partijen kunnen restzetels echter gaan schuiven. Tot het einde toe bleef het dus spannend.

Reacties

Partijvoorzitter Dick van Meeuwen: “Het stemt dankbaar dat we opnieuw met twee zetels in de Eerste Kamer het klassiek-christelijke geluid naar voren kunnen blijven brengen, zeker in een tijd waarin dat bepaald niet vanzelfsprekend is. Dat meer kiezers dan ooit hun stem op de SGP hebben uitgebracht, is bemoedigend. De Eerste Kamer heeft een beslissende stem in de goedkeuring van wetgeving, ook op ethisch gebied. In het verleden is gebleken dat de SGP daarbij getalsmatig het verschil kan maken. We bidden onze vertegenwoordigers hierbij veel wijsheid en zegen toe.”

Peter Schalk: “We mogen met twee zetels terugkomen in de Eerste Kamer. Op eigen kracht hadden we al een restzetel. Door afspraken met de CU is die restzetel nog verstevigd. Dat stemt tot grote dankbaarheid. Diederik en ik vullen elkaar prachtig aan bij het werk in de Eerste Kamer. We zien ernaar uit onze beste krachten te geven in de nieuwe Kamerperiode, onder de zegen van de Heere.”

Diederik van Dijk: “Ik ben erg blij met deze uitkomst. Ik vind het een voorrecht én tegelijkertijd een serieuze verantwoordelijkheid om ook in de nieuwe periode een Bijbels geluid in de Eerste Kamer te laten horen. Hopend op Gods zegen.”