3 juni 2020

Rood licht en deernis bij asielbeleid

Als ik het asiel- en migratiebeleid zie, zie ik alleen maar rode lichten knipperen en heb ik deernis met de echte vluchtelingen en de staatssecretaris. Dat zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop in een debat met mevrouw Broekers-Knol over de instroom, procedure en terugkeer van asielzoekers. Dat gaat niet goed, en helaas is dat al jaren zo.

Waar het allemaal mis gaat? Gigantische achterstanden bij de behandeling van asielaanvragen, de staat moet tientallen miljoenen aan dwangsommen uitkeren aan asielzoekers, de opvangmogelijkheden zijn onvoldoende, er zijn veel incidenten met asielzoekers, de terugkeer van migranten is een drama en het onderzoek naar wijziging van het sterk verouderde Vluchtelingenverdrag is nog stééds niet afgerond. “Kan de staatssecretaris één ding noemen waar het wél goed gaat?” vroeg Bisschop.

Over de asielzoekers die voor overlast zorgen zei de SGP-woordvoerder dat de berichten daarover ‘frustrerend en treurig’ zijn. Het aantal geregistreerde incidenten en misdrijven steeg met 30%! “Dit is misbruik maken van onze ruimhartige gastvrijheid.” Bisschop wil dat Nederland gaat samenwerken met andere West-Europese landen om rondreizende migranten uit veilige landen op te sporen, te straffen en uit te zetten. Ook stelt hij voor om het inreisverbod voor migranten uit veilige landen aan te scherpen.

Bisschop stond óók stil bij de situatie van minderjarige migranten in Griekenland. Hij noemde de situatie in kampen op de Griekse eilanden erbarmelijk en gaf aan dat de SGP het kabinet steunt om samen met de Grieken een voogdijsysteem op te zetten en kinderen naar het vasteland te verplaatsen. Bisschop: “Als er onomstotelijk sprake is van weeskinderen, kan de SGP zich voorstellen dat een aantal van hen ook in Nederland wordt opgenomen.”

 

Lees ook het statement dat Roelof Bisschop hierover eerder publiceerde.

Link: https://www.sgp.nl/actueel/statement-migranten-griekenland/12010