4 december 2023

Prof. Marc de Vries wordt Eerste Kamerlid voor SGP

Prof. dr. M.J. (Marc) de Vries volgt mr. D.J.H. (Diederik) van Dijk op als Eerste Kamerlid voor de SGP. Van Dijk wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer en De Vries op dinsdag 12 december als lid van de Eerste Kamer.

De Vries is hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft en bestuurslid van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Avontuur

Hij noemt het “best een avontuur” om volksvertegenwoordiger in de Eerste Kamer te worden. Zijn meer beschouwelijke en filosofische achtergrond past bij het karakter van een ‘chambre de réflection’, zoals de Eerste Kamer wordt genoemd. De Vries ziet er naar uit op te gaan trekken met fractievoorzitter Peter Schalk. “In hem vind ik een ervaren en bekwaam teamgenoot. Zo iemand heb ik wel nodig om mijn weg te vinden aan het Binnenhof. Bovenal is het mijn wens om alles wat er nu op me afkomt te doen in afhankelijkheid van God.”

Partijvoorzitter Dick van Meeuwen zegt vertrouwen te hebben in de kandidatuur van De Vries: “We hebben hem in de gesprekken leren kennen als een deskundig en geschikt lid voor de Eerste Kamer.”

Onderwijs en technologie

De Vries heeft zich in zijn loopbaan vooral gericht op de terreinen onderwijs en technologie. Hij draagt bij aan de opleiding van docenten voor het middelbaar onderwijs in de bètavakken en is betrokken bij het onderwijs in de christelijke filosofie aan aanstaande ingenieurs. In de Eerste Kamer krijgt hij daarom de portefeuille onderwijsbeleid en die beleidsterreinen waarin technologie een steeds belangrijker rol speelt, met alle moeilijke en wezenlijke vragen die daarbij horen. Denk aan volksgezondheid en milieu maar ook infrastructuur en waterstaat.

Om ruimte te geven aan dit werk, neemt De Vries deeltijd ontslag bij de Technische Universiteit Delft en de Stichting Christelijke Filosofie in Utrecht.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer neemt dinsdag 5 december afscheid van haar vertrekkende leden. Kees van der Staaij hoopt namens hen allen een kort afscheidswoord te spreken. Naast Van der Staaij zal ook Roelof Bisschop de Kamer verlaten. Op woensdag 6 december vindt de installatie van nieuwe Tweede Kamerleden plaats.

Foto Sjaak Verboom