18 juli 2019

Onafhankelijke mediator belangrijke stap


Een onafhankelijke mediator gaat bemiddelen inzake de ingediende klacht tussen een medewerker van de stichting VOE en het bestuur van de stichting. Het VOE-bestuur handelt daarmee in lijn met de wens van het partijbestuur om een onafhankelijke derde in te schakelen bij de afhandeling van de klacht. Het partijbestuur van de SGP zal nadrukkelijk toezien op een adequate en integere behandeling van de klacht en het uit de klacht voortvloeiende rapport van de vertrouwenspersoon.

De afgelopen dagen was het partijbestuur in gesprek met de stichting VOE en de medewerker van de stichting om te komen tot een goede afhandeling van de klacht en het rapport met betrekking tot de klacht. Het partijbestuur hoop op een zorgvuldig proces dat leidt tot herstel van het vertrouwen en een toekomstbestendige oplossing.

Het partijbestuur had in juni al opdracht gegeven om na te denken over een nieuwe organisatiestructuur voor alle internationale activiteiten die in SGP-verband plaatsvinden. Dit proces wordt nu versneld. Uiterlijk per 1 januari 2020 is er nieuwe stichting voor de internationale activiteiten van de SGP waarin ook de werkzaamheden van de stichting VOE zijn geïntegreerd. Alle SGP-geledingen die internationale activiteiten verrichten hebben meegedacht over de nieuwe organisatiestructuur en worden betrokken bij de nieuwe stichting. Het VOE-bestuur stemt in met deze procedure.

De SGP waarborgt de rechtspositie van de betrokken medewerker, die een tijdelijk dienstverband heeft, zodat wordt voorkomen dat het indienen van een klacht arbeidsrechtelijke consequenties heeft. Betrokkene zal vanuit het partijbureau zijn werkzaamheden verrichten. Voor de nieuwe stichting wordt een werving gestart voor een nieuwe medewerker. Betrokkene kan naar deze functie solliciteren. Wanneer na een onafhankelijke benoemingsprocedure betrokkene niet voor de nieuwe functie in aanmerking komt, wordt hij betaald begeleid bij het vinden van een andere betrekking binnen of buiten de partij. Deze afspraken zijn tot stand gekomen in goed overleg met de werknemer, die zich kan vinden in het voorstel van het partijbestuur.

De zomerperiode en de periode kort daarna worden gebruikt om in de partij de nodige gesprekken te voeren en relaties weer te normaliseren. Dit soort situaties moeten in de toekomst voorkomen worden. Partijvoorzitter Peter Zevenbergen: “Wij zijn geschrokken van de heftigheid van de reacties. Graag gaan we het gesprek aan hoe deze dynamiek heeft kunnen ontstaan. Op die manier willen we leren voor de toekomst.” De SGP heeft veiligheid en integriteit hoog in het vaandel en hecht hier veel waarde aan. “We stellen alles in het werk om deze standaard hoog te houden.”