3 maart 2020

Neem mbo'ers serieus

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop heeft vandaag een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat mbo’ers even veel ondersteuning kunnen krijgen als studenten in het hoger onderwijs. Hij doet dat bij het wetsvoorstel om een studentenfonds in te voeren in het middelbaar beroepsonderwijs.

In het hoger onderwijs heeft elke instelling al een ‘profileringsfonds’ waaruit studenten in bijzondere omstandigheden extra (financiële) ondersteuning kunnen krijgen, bijvoorbeeld als ze lid worden van een bestuur, ziek zijn of er problemen zijn met de opleiding waar zij zelf ook niets aan kunnen doen. Bisschop: “Mooi dat de regering mbo’ers ook ondersteuning geeft in bijzondere omstandigheden, maar waarom is het voorstel veel minder uitgebreid dan in het hoger onderwijs? Dat begrijp ik echt niet. Dit wekt toch een beetje de indruk dat we mbo’ers minder serieus nemen.”

Het amendement-Bisschop regelt dat mbo’ers op dezelfde manier ondersteuning kunnen krijgen als hun medestudenten in het hoger onderwijs. Die ondersteuning is mogelijk gemaakt om studenten de mogelijkheid te geven maatschappelijke relevante activiteiten te verrichten. Die is verder van toepassing als hun opleiding door toedoen van de onderwijsinstelling waar ze studeren slecht verloopt en wanneer ze actief zijn in het bestuur van een studentenvereniging.