20 juli 2012

Ingrijpend

De klacht die de SGP in 2010 indiende bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over het arrest van de Hoge Raad der Nederlanden is verworpen. Dat de SGP deze uitspraak erg betreurt, spreekt voor zich.

Deze uitspraak is ingrijpend en zal, doorgeredeneerd, verstrekkende gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor de SGP. De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt.

In de praktijk zal deze redenering ertoe kunnen leiden dat ook de vrijheid voor andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang gaat komen. Het belang van deze zaak overstijgt daarmee dat van de SGP.

Het Europese Hof laat zich niet uit over de vraag hoe er nu verder gehandeld dient te worden. De SGP wil de uitspraak nu eerst bestuderen en op zich in laten werken om daarna te kunnen nagaan wat de mogelijke consequenties van de uitspraak zijn. Daarbij is natuurlijk mede van belang hoe de Staat der Nederlanden zal reageren. De uitspraak van het Hof eindigt met de expliciete vaststelling dat het zich daar niet mee wil en ook niet mee mag bemoeien, laat staan daarover een bindende uitspraak doen.