25 juni 2020

Geen ontwikkelingsgeld naar terroristen

Het lijkt er sterk op dat Nederlands belastinggeld terecht is gekomen bij terroristen. De SGP wil weten hoe het precies zit en heeft minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking daarom gevraagd om opheldering. “Je kunt nog zo begaan zijn met de Palestijnse zaak, je geeft geen geld aan organisaties die op enige wijze banden onderhouden met terroristen.”

Het gaat om subsidiegelden die zijn gegaan naar de Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Die onderhoudt banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een radicale en gewelddadige organisatie die door de EU, Canada en de VS op de lijst van terroristische organisaties is gezet. Ook strijdt dat Palestijnse Front mee in Syrië, en wel als bondgenoot van president Assad.

Vorig jaar en dit jaar is het ministerie van mevrouw Kaag gewezen op de banden tussen het UAWC en het Volksfront PFLP. SGP-voorman Van der Staaij wil weten wat het ministerie met die informatie heeft gedaan. SGP-voorman van der Staaij: “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de Nederlandse regering, direct of indirect, terroristen subsidieert. Ik wil daarom dat nagegaan wordt hoe het in dit geval zit, en ook of er nog andere vormen van (in)directe steun aan kwaadaardige organisaties zijn. Als dat zo is, moet de subsidie naar zo’n organisatie of de tussenschakel, onmiddellijk stoppen. Je kunt nog zo begaan zijn met de Palestijnen, je geeft geen geld aan organisaties die op enige wijze banden onderhouden met terroristen en geweld niet schuwen. Punt.”