29 mei 2012

Debat Begrotingsakkoord 2013

Zaterdagochtend deed ik boodschappen in de supermarkt. De jongen achter de kassa herkende mij als kamerlid. Hij vroeg: mag ik u een vraag stellen? Natuurlijk stemde ik toe en dacht: dat gaat natuurlijk over het kersverse begrotingsakkoord. De media stonden daar bol van. 

Dan flitst het door je heen: er wordt van alles en nog wat geregeld in zo’n vijfpartijenakkoord. Hoe doe ik daar nou recht aan in een paar zinnen?

Ik dacht:  ik verwijs naar dat eerdere akkoord over Kunduz. Iedereen weet dat nog.
Die Afghaanse provincie waar Nederlanders naar toe zijn gestuurd om politie-agenten op te leiden. Die missie was en is een goede. Die deugt. Maar in de uitwerking zitten hier en daar wel hele rare dingen. Was dat nou allemaal wel de bedoeling?

Zo is het ook met dat begrotingsakkoord. De missie steunen we. Voor gezond financieel beleid is het nodig om het financieringstekort voor 2013 te beperken tot 3%.

  • Het is verder positief dat extra geld wordt gestoken in palliatieve zorg, dat een aantal bezuinigingen zijn verzacht, zoals die in de GGZ, het PGB  en op het passend onderwijs.
  • Daar heeft de SGP zich óók altijd sterk voor gemaakt!

Maar als die jongen achter de kassa zou vragen: maar waar zit dan jullie kritiek? Dan zou ik zeggen:

  • te veel lastenverzwaring,
  • te weinig snoeien in overheidsuitgaven.

Neem nou die afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. .
Dat raakt een grote groep mensen echt hard en onevenredig in hun koopkracht. Bovendien leert het verleden dat de uitvoering veel problemen oplevert. Niet aan beginnen dus. Wat de SGP betreft wordt die forensenbelasting eruit gefietst!

En als de reactie is: maar de werkgever kan toch meer gaan vergoeden – dan moeten we wel even bedenken wat er al allemaal op die ondernemers afkomt, zeker op de kleinere ondernemers. Zij krijgen al zoveel op hun bordje! Ook al omdat zij ook nog eens tot een half jaar lang moeten gaan doorbetalen voor ex-werknemers.
 
De ondernemers en bedrijven die de handen uit de mouwen steken zijn wel de kurk waar onze economie nog op drijft! Zij brengen geld in het laatje. Zij zorgen voor werk!

De SGP maakt zich zorgen op de effecten van de maatregelen voor met name kleine ondernemers. Is er inzicht op de gevolgen van het begrotingsakkoord voor hen? Is het akkoord al doorgerekend door het CPB?

Ik hield er rekening mee, dat de jongen achter de kassa in de supermarkt, een kritische vervolgvraag zou stellen. Dat hij zou vragen: ja maar, er zitten toch ook echte hervormingen in?

Dan zou ik zeggen: zeker! Eerder langer doorwerken. De verdergaande verhoging van de AOW-leeftijd. Dat is goed.

  • Er worden ook stappen gezet op de woningmark.

Er zal echter meer moeten gebeuren om de woningmarkt van slot te halen. Ik vrees dat de doorstroming op de woningmarkt met de nieuwe maatregelen nog niet gaat lukken.

Kijk, zo gaat dat vaker in de politiek, zou ik zeggen tegen de jongen achter de kassa. Als onderdeel van het Catshuisakkoord vond iemand als D66-leider Pechtold dat een halfbakken maatregel. Maar nu het onderdeel is van het Pechtoldpakket, noemt hij het een belangrijke eerste stap! Dat heet politiek!

Er worden jammer genoeg ook hervormingen gestopt, zou ik eraan toevoegen. De overdracht van de begeleiding van de AWBZ naar de gemeente, de plannen rond werken naar vermogen – daar gaat simpelweg een streep doorheen, als ik het goed begrijp.

Maar toen kwam er een grote verrassing. De jongen achter de kassa vroeg helemaal niet naar het begrotingsakkoord.

Hij had een heel andere vraag. “Kunt u mij zeggen wat Pinksteren betekent,” vroeg hij? “Ik heb geen flauw idee, maar ik vind eigenlijk wel dat ik dat zou moeten weten. U weet het vast!”

Dat was een verrassende, maar ook een mooie vraag. 

Ik vertelde hem enthousiast over Pinksteren! Dat er een nieuwe wind ging waaien, de wind van de Geest van God, die sporen ging trekken in de wereld. Ook in ons eigen vaderland!

Mensen die in vuur en vlam werden gezet. Om op God te zien, maar ook om om te zien naar hun medemensen.

Het mooie is dat die Pinkstergeest ook anno Domini 2012 wereldwijd nog iedere dag doorgaat. God gaat door met Zijn werk.

Ook in ons land zaten er afgelopen zondag weer meer dan een miljoen mensen in de kerk om door die boodschap geïnspireerd en bemoedigd te worden. Dat geeft de burger moed!