
2 juli 2025
Koersvast beleid voor ondernemers
Op woensdag 2 juli debatteerde de Tweede Kamer in commissieverband over de staat van de economie. Namens het demissionaire kabinet was minister Karremans (Economische Zaken) afgevaardigd.
Koersvast beleid
Het zal niet verbazen dat de SGP koersvast beleid voorstaat, juist ook voor ondernemers. In tijden waarin alles verschuift, biedt dat houvast voor de mkb-ondernemer, de visser of zzp’er. En dat is nu juist waar het de afgelopen jaren aan heeft ontbroken. Het grootbedrijf werd door velen bij het grof vuil gezet. De industrie werd alleen nog maar bekeken als gulzige vervuilers. Ook het beleid werd overeenkomstig aangepast. Fiscale regelingen die voortdurend worden gewijzigd, er kwamen steeds weer nieuwe regels terwijl minder was beloofd en de bereidheid te investeren in kennis en innovatie varieert sterk over de jaren heen.
Vraag het een gemiddelde ondernemer en je hoort de verzuchting: stop met dat zwabberbeleid. Toegegeven: er zijn ook een aantal zaken waarop al jarenlang sprake is van een rechte lijn, eentje waar weinig beweging in te ontwaren is.
Ons land zit muurvast vanwege gebrek aan stikstofruimte. De energietransitie komt nauwelijks op gang vanwege de file op het elektriciteitsnet. Veel bedrijfsfinanciering komt nog altijd onvoldoende van de grond. Voor een sterker Nederland en een betere staat van onze economie zullen we werk moeten maken van een sterker bedrijfsleven.
- Hoe kijkt de kersverse minister naar de overheidskoers ten aanzien van ondernemers en bedrijfsleven in de achterliggende jaren?
- Herkent hij de zorgen en welke ambities heeft hij hiervoor in de resterende periode?
Bedrijfsfinanciering
“Geld moet rollen” wordt vaak gezegd. In een gezonde economie wordt voortdurend gehandeld en is het geld in beweging. Vorig jaar stroomde er weer meer financiering van banken naar mkb-bedrijven. Eindelijk, na al die jaren dat de geldkraan steeds verder dichtging. Het is alleen nog altijd veel te weinig om alle ondernemingen op zoek naar kapitaal te bedienen. Daarom vindt de SGP het van belang dat er een breder palet aan publieke en private financiering komt. Goed dat er nu een financieringsgids is opgericht, die ook steeds breder bekend wordt. Hoe wordt het bereik vergroot, en kan de minister al iets zeggen over de eerste resultaten?
Wanneer enkel de vindbaarheid van financiering wordt verbeterd en niet het aanbod, schiet de naar financiering zoekende ondernemer er te weinig mee op. Hoe gaat de minister niet alleen de vindbaarheid maar ook het aanbod vergroten?
Denk bijvoorbeeld aan verbeterde garantiestellingen voor kleine kredieten en instrumenten en regelingen waardoor grote financiers, zoals pensioenfondsen, worden gestimuleerd hun geld hierin te steken. Recent is het onderzoek naar de durfkapitaalregeling en een fonds voor kleine, achtergestelde mkb-leningen naar de Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat er nog veel onduidelijk is over de effecten hiervan, terwijl de noodzaak om private financiering te stimuleren voor mijn fractie als een paal boven water staat. Ik vraag de minister daarom in aanloop naar een volgend kabinet de opties voor verbreding van het stimuleringsinstrumentarium, bijvoorbeeld door middel van deze regelingen, uit te werken. Pakt hij dit op?
Ruimte voor economie
Geld moet rollen, maar dan moet daar wel ruimte voor zijn. En daar wringt de schoen. Uit de Ruimtelijke Economische Visie blijkt dat over vijf jaar er geen ruimte meer is voor nieuwe bedrijvigheid of uitbreiding in grote delen van het land. Ook de industrie kan erover meepraten: het gebrek aan fysieke en milieuruimte is een belangrijk knelpunt voor ons verdienvermogen en bij verduurzaming van de industrie. Krijgt dit ook expliciet een grote plaats in de nieuwe Nota Ruimte, en wordt daarbij ook gekeken naar maatregelen om de ruimte voor economie te beschermen en ontwikkelen? Ruimte voor economie betekent wat mij betreft ook: minder regels. Het kabinet heeft de opdracht gekregen de regeldrukkosten in 2026 met 20% te verminderen. Wanneer kunnen wij de eerste resultaten verwachten van het schrappen van overtollige regels, en welke mogelijkheden ziet de minister hiervoor?
Tot slot
Geld moet rollen, maar dan wel de goede kant op. De SGP staat voor een waardenvolle economie. Een economie die robuust, sociaal, duurzaam en innovatief is. En wij zien graag een overheid die een koersvast beleid voert en daaraan bijdraagt.