Aanlandplicht

De zogenaamde aanlandplicht is een Europese regels die onze vissermannen verplicht om alle vis die ze vangen aan wal te brengen. Ondermaatse vis en andere ongewenste bijvangsten mogen dus niet meer overboord, maar moeten mee naar de haven. De maatregel is bedoeld om de hoeveelheid ongewenste bijvangsten terug te dringen.

De SGP is tegen de aanlandplicht. De maatregel is te rigoureus. Bij de aanlandplicht gaat alle ongewenst bijgevangen vis sowieso dood. Als die vissen overboord gegooid worden, hebben ze nog een overlevingskans. Verder betekent het voor visserijbedrijven een enorme kostenpost en ontstaan onwerkbare situaties. Ook leert de praktijk dat Brussel via andere regels het terugdringen van de hoeveelheid ongewenste bijvangsten juist tegenwerkt. Denk aan het verbod op de pulskor.

Zolang de aanlandplicht niet van tafel gaat, moet alle hens aan dek om de verplichting werkbaar te maken. Dat kan door:

  • uitzonderingen voor vissoorten die een goede overlevingskans hebben;
  • uitzonderingen voor vissoorten die een goede overlevingskans hebben;
  • voldoende quota zodat vissers niet vanwege zogenaamde 'verstikkingssoorten' al halverwege het jaar in de haven moeten blijven liggen;
  • een uitzondering voor de garnalenvisserij, en in Nederland niet strenger te controleren dan in andere lidstaten.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.