26 mei 2012

We gaan nog wat beleven

'Wij gaan nog wat beleven'. Dat was de kop boven de zaterdagse column van politiek redacteur Martin Sommer in de Volkskrant. Een kop die uitdaagt om te gaan lezen. En het was inderdaad de moeite waard. Een frisse, ook wat sombere blik op de politieke toestand in Nederland en in Europa. Ik geef die graag door.

Volkskrant:

De Grieken hebben Alexis Tsipras op het schild gehesen, een politicus in T-shirt met minder dan drie jaar ervaring in het parlement. Voordien was hij sit-in-activist op de middelbare school. Dat knaapje denkt heel Europa te kunnen chanteren. Wel in de euro blijven, niet betalen. Maar geef die Grieken eens ongelijk. In het aangezicht (…) van de grijnzende armoede en de boevenbende die er zat hebben de Grieken alle recht om Tsipras te kiezen. En wij hebben vervolgens het recht om niet meer te betalen, zoals minister De Jager al zei.

De Grieken hebben Tsipras, de Fransen kozen Hollande, ook niet belast met veel bestuurservaring. Nederland ontdekte afgelopen weken Mona Keijzer. Wethouder te Purmerend, afkomstig uit Volendam, wist helaas niet wie de baas was van de ECB, maar is wel gedoogmatig onbesmet. Mona moest partijleider worden of in elk geval hoog op de lijst. En de CDA-lijsttrekkerswedstrijd is uitgelopen op een bijltjesdag voor degenen die het hielden met extreem-rechts.

Het moet gezegd, de voormalige voorstanders van de gedoogconstructie werkten hartelijk mee aan hun eigen bespottelijkheid; niet meer over praten, samen vooruit kijken nu, mijn hart was er niet bij enz. Maar om van die verkiezing een feest van nierenproeverij te maken, is weer het andere uiterste.

Pony's
Mijn favoriet is de grote Wijffels. Nooit gekozen, wel in de weer met stralende stenen en handen vasthouden, altijd voorzien van een bijzondere band met het hogere. Hij trok zijn pistool voor het genadeschot: Henk Bleker moet terug naar zijn pony's.

Schone handen werd het belangrijkste criterium voor het CDA-leiderschap. Interessant voor een partij die niet heel lang geleden de grootste, de stabielste en belangrijkste bestuurspartij was van het land. In de opwinding wordt nu vergeten dat de PVV van Wilders een kleine twee jaar geleden 24 zetels haalde en dat daarmee in de landsbestuurlijke sfeer iets moest. En dat inderdaad het CDA-congres van 2 oktober 2010 met tweederde meerderheid besloot om dan maar een gedoogconstructie te proberen. Herman Wijffels was er niet om bezwaar te maken.

Pluim
Het CDA heeft intussen de reddingsboei van het Lenteakkoord gegrepen. Wilders is sinds zijn Catshuisverraad afgeschreven, net als het idee dat zijn standpunten vertaling verdienen in het landsbestuur. Niet alleen bij het CDA, ook bij de andere betrokken partijen overheerst nu de gedachte dat wij de Europese boot niet mogen missen. Jan Kees de Jager meldde trots dat we voor het Lenteakkoord een pluim van bovenmeester Olli Rehn hebben gekregen. Ons pakket was van een bijzondere kwaliteit. Dat zouden de Grieken ook zo moeten doen.

Maar de Grieken hebben Tsipras gekozen en net als hij doet Wilders hier te lande niet meer mee aan het Europese spel. Het zorgelijke is dat daaraan schouderophalend voorbij wordt gegaan. In de NRC klaagde werkgeversvoorzitter Wientjes dat Nederland geen toppolitici meer heeft. Hij bedoelde dat het bedrijfsleven belang heeft bij open grenzen en dat de politiek de euroscepsis niet in de hand heeft. En een GroenLinkse mevrouw schreef op de denksite Waterland.nl dat we goddank Europa nog hebben. Volgens haar kunnen we dankzij het voortbestaan van het democratisch deficit in Brussel doorgaan met mooie dingen doen.

Voorheen was Europa goed voor meer democratie en mensenrechten. Nu is het andersom - wie voor Europa is, schampert over de uitwassen van de democratie.

CDA-bestuurders die met de PVV hebben geheuld, moeten erkennen dat zij een fout hebben gemaakt. Zou het helpen? De ex-voorzitter van de CDA-afdeling Helmond schreef een brief aan de NRC. Volgens hem was in 2010 eenderde tot de helft van de CDA-kiezers in het zuiden overgelopen naar de PVV. Moeten die mensen ook allemaal te biecht over hun democratische vergissing?

50 zetels
De verhoopte decimering van de PVV gaat straks bij de verkiezingen tegenvallen, ook gezien het uitgelekte bezuinigingspakket. Ga ervan uit dat PVV en SP samen in september 50 zetels halen. Andere partijen zetten in hun rekensommen over een nieuwe regering die 50 zetels al buiten haken. PVV en SP doen immers niet mee aan de regels van het Europese spel, dus ze doen helemaal niet mee. Gevaarlijke gedachte.

Ik las in De Telegraaf over een 78-jarige Nederlander die in het stadje Monemvassia op de Peloponnesus door twee Grieken in elkaar was geslagen. Eerst hadden ze gevraagd of hij soms een Duitser was. Nederlander? Ook goed. Wij gaan nog wat beleven de komende tijd.”