22 februari 2017

Van Dam, kom op!

 

De Tweede Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Van Dam over Europese landbouwzaken en het fosfaatpakket 2017 voor de melkveehouderij. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf pleit voor onder meer een brede knelgevallenregeling voor de melkveehouderij. En snel!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AO Landbouw- en Visserijraad

22 februari 2017

SGP – Elbert Dijkgraaf

 

Knelgevallenregeling fosfaat

Een grote groep melkveehouders komt enorm in de problemen door de fosfaatmaatregelen. Ik noem ondernemers met een nieuwe stal. Op 2 juli 2015 stond de stal nog leeg en de melkrobot stil, terwijl de financiële verplichtingen wel doortikken. Dat gaat niet lang goed. Deze melkveehouders weten nog maar één ding zeker: als het zo doorgaat, gaat het bedrijf naar de knoppen.

De staatssecretaris kwam slechts met een heel beperkte knelgevallenregeling. De Tweede Kamer heeft gevraagd om een bredere regeling zonder extra fosfaatruimte. Daar gaat eerst nog een adviescommissie naar kijken, pas vanaf mei.

Ik maak me grote zorgen. Het mag niet zo zijn dat bedrijven failliet gaan door een heel beperkte knelgevallenregeling of het ontbreken van compensatie. De staatssecretaris stuurt deze ondernemers door naar de rechter. En dan? Als de rechter de ondernemers gelijk geeft, hebben we een nog groter probleem! Zo niet dus.

Ik pleit voor een brede knelgevallenregeling. Graag snel duidelijkheid, inclusief een brede regeling voor 2017. Schuif niet alles af op een adviescommissie. Kijk naar de uitgebreide, concrete knelgevallenregeling die bij de invoering van varkensrechten nodig bleek te zijn.

Zorg voor voldoende fosfaatruimte. Waarom maakt de staatssecretaris geen werk van een opkoopregeling voor varkensrechten van bedrijven die willen stoppen, maar niet kunnen?

Ik proef ook bij varkenshouders hier wel belangstelling voor. Heeft de staatssecretaris in Brussel al gepleit voor het niet meetellen van fosfaatexport naar fosfaatarme landen voor het fosfaatplafond? Laat bedrijven niet omvallen! Hoe minder koeien naar de slacht, hoe beter.          

 

Stoppersregeling

De stoppersregeling is na een dag opening zelf alweer stopgezet in verband met de grote belangstelling. De staatssecretaris wil de regeling pas over vier weken mogelijk weer openstellen. Dat lijkt me niet verstandig. Graag snel doorpakken. Gaat de staatssecretaris dat doen? We moeten proberen via de stoppersregeling zoveel mogelijk kilo’s fosfaat van de markt te halen. Het budget mag niet het probleem zijn.

 

Natuurbeschermingswet-vergunning

Verschillende bedrijven hebben een vergunning voor de Natuurbeschermingswet of hebben een melding gedaan. Door de invoering van de fosfaatrechten kunnen ze de verkregen ontwikkelingsruimte echter niet benutten. Dat kan intrekking van de vergunning of zelfs een strafbaar feit opleveren, terwijl ze er weinig aan kunnen doen.

Gaat de staatssecretaris in overleg met provincies om dat te voorkomen?

 

RVO

Veel melkveehouders weten nog niet waar ze aan toe zijn wat betreft hun fosfaatreferentie.

Maken staatssecretaris en RVO vaart met het geven van duidelijkheid? Gaat de staatssecretaris er ook voor zorgen dat grondgebonden bedrijven bij bedrijfsoverdracht niet op papier hun status verliezen?

 

E-CMR

De staatssecretaris weigert de motie over het toestaan van e-CMR als alternatieve registratiemethode voor de export van vaste mest uit te voeren. Dat accepteer ik niet.

Is uitvoering onmogelijk? Nee. Het rapport geeft aan dat het alternatief minstens zo veilig is als AGR/GPS. De aanbevelingen die door het externe bureau zijn gegeven, worden opgevolgd. Wat de staatssecretaris zegt, klopt niet. De staatssecretaris is er niet om alleen moties die hem goed uitkomen uit te voeren. Gaat de staatssecretaris de motie alsnog uitvoeren?

 

Mestverwerking

Vorige week ontmoette ik iemand van de Biogasvereniging Achterhoek. Ze wachten met smart op duidelijkheid over de gelden voor mestverwerking. Vanuit de Europese crisisenvelop ligt er al meer dan een jaar 10 miljoen euro op de plank voor mestverwerking. Gaat de staatssecretaris op zeer korte termijn duidelijkheid geven?

 

Verwerkingspercentages

De staatssecretaris verhoogt dit jaar de mestverwerkingspercentages. Dat kan ik niet volgen. Hij rekent met een fosfaatproductie van 179 miljoen kilo. Dat is minstens 6 miljoen kilo te hoog, omdat we dit jaar op of onder het fosfaatplafond uit moeten komen. Graag bijstelling.

 

Vrije uitloop eieren

Voorzitter! Het is bizar. Door de langdurige ophokplicht moeten eieren van bedrijven met uitloop als scharreleieren worden verkocht. In Nederland verkopen supermarkten deze eieren echter nog steeds voor de prijs van het vrije uitloop ei en strijken de winst op.

Neem dan Frankrijk. Daar maakt de regering gebruik van de Europese cofinanciering voor compensatie.

Gaat de staatssecretaris er in overleg met de sector voor zorgen dat niet supermarkten maar pluimveebedrijven een tegemoetkoming krijgen? 

 

Landbouwdata

Tot slot. Brussel komt met een verordening waarmee twee bestaande verordeningen voor het verzamelen van landbouwdata samengevoegd worden. Ik ben bang voor wat adders onder het gras. Ik noem bijvoorbeeld grote steekproeven bij kleine sectoren. Dat is niet nodig.

Wil de staatssecretaris in overleg met de sector zich inzetten voor beperking tot de noodzakelijke data die niet via bestaande systemen verkregen kunnen worden?