26 maart 2020

SGP steunt EU-hulp coronacrisis, maar meer is nodig

 

Vliegtuigen in de EU hoeven voorlopig niet langer leeg te vliegen om landingsrechten te behouden. Mede dankzij een stem van de SGP zal het Europees Parlement dat donderdagavond vrijwel zeker goedkeuren.

 

“Dit besluit is goed voor bedrijven, klimaat en de omwonenden van vliegvelden”, vindt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. “Door de corona-crisis is het totaal onzinnig als KLM en andere maatschappijen nog minstens 80% van hun landingsrechten moeten benutten.” De opschorting geldt van 1 maart tot 24 oktober 2020.

 

De SGP stemt ook in met een economisch hulppakket. Dat moet totaal 37 miljard euro investeringen mogelijk maken in zorg, mkb, arbeidsmarkten, enz. “Dit is geld dat al in de EU-begroting stond voor regiobeleid. Goed dat het snel terecht komt waar het nodig is.”

 

In de maatregelen zit ook een regeling die de visserij te hulp schiet. Vissers kunnen hiermee vanuit het EU-visserijfonds compensatie krijgen voor economische verliezen door corona.


Ruissen vraagt de Europese Commissie snel met vervolgmaatregelen te komen. "In dit steunpakket zit namelijk nog niks voor de landbouw, terwijl ook daar de nood hoog is: bloementelers die hun hele oogst moeten vernietigen, boeren die geen kant meer op kunnen met hun aardappelen, omdat de horeca gesloten is." 

 

Eerder deze week vroeg de SGP-Europarlementariër aanvullende maatregelen voor de landbouw. Ook voor de visserij moet er - wat de SGP betreft - meer gebeuren, zoals doorschuiven van tot 25 procent ongebruikte vangstquota naar volgend jaar.

 

Ruissen verzette zich in een stemverklaring tegen suggesties voor 'eurobonds", waarbij Nederland aansprakelijk wordt voor staatsschulden van andere landen.

 

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Europarlementsleden stemmen per email. Ruissen stemt donderdag vanuit het SGP Europa-kantoor in Krimpen aan den IJssel.