
24 mei 2025
Stoffer in partijrede: 'Kabinet móet meer doen voor gezin, ongeboren leven en verre naaste'
“Het ongeboren leven, het gezin en de verre naaste zijn cruciaal om te bepalen hoe constructief de SGP zich blijft opstellen tegenover dit kabinet”, dat zegt SGP-voorman Chris Stoffer in zijn partijrede die hij vandaag uitsprak in Nieuwegein. Op de thema’s asiel, wonen en stikstof wil hij meer daadkracht zien. “Het komt nu aan op de uitvoering. Laat dit geen kabinet van ‘niksigheid’ worden!”
Lees hier de hele partijrede van Chris Stoffer.
Beste SGP vrienden en vriendinnen,
Vorig jaar gaf ik, mede namens de GBS, een Bijbel aan premier Schoof.
De leestip die ik hem meegaf: Psalm 23. De Heere is mijn Herder. Dat ik juist die Psalm meegaf was niet zomaar. Want als we ons laten leiden door die Herder, als we navolgers mogen zijn van de Heere Jezus, dan zal het ons aan niets ontbreken. En als Hij, de God van Abraham, Izak en Jacob, met ons is, hoeven we geen kwaad te vrezen. Wat een troostrijke boodschap!
Snakken we niet allemaal naar die boodschap van Psalm 23? Want wat is er veel kwaad, geweld en onrust in de wereld. Wie zou niet vrezen?
Oekraïne
In Oekraïne zien we hoe fragiel vrijheid is. De inval van Rusland vormt een bedreiging. Ook voor onze veiligheid. Door de verschrikkelijke oorlog hebben vele Oekraïners en Russen het leven verloren. Woningen en infrastructuur zijn verwoest. De onrust in de landen er omheen is groot. Laten we hopen en bidden om vrede.
Israël en Gaza
Vanuit Gaza zien we dagelijks berichten over het leed wat oorlog met zich meebrengt. Voor de Israëliërs en voor de Gazanen. En dit naar aanleiding van die verschrikkelijke terreurdaad van Hamas op 7 oktober.
Laat ik hier ook onze verbondenheid met Israël benadrukken. Onze eerste verantwoordelijkheid ligt in het zorgdragen voor onze Joodse Nederlanders hier. Echter het bestaansrecht van Israël, het enige land waar -als het er op aan komt- de Joden echt veilig zijn, staat onder (internationale) druk. Vijanden als Hamas, Hezbollah en Iran willen niets anders dan Israël vernietigen. Israël heeft onze steun en ons gebed nodig. Dat geldt ook voor de gijzelaars die nog steeds vast zitten in de donkere tunnels van Hamas.
De gijzelaars moeten vrij. Terreurbeweging Hamas moet uitgeschakeld en hun ondergrondse infrastructuur moet vernietigd worden. Zodat 7 oktober niet herhaald kan worden.
Laat ons gebed ook zijn voor de Gazanen die zo zwaar te lijden hebben onder de leiding van Hamas. Het is levensbelangrijk dat Israël voldoende voedselhulp doorlaat naar Gaza, ter voorkoming van hongersnood. Daar blijf ik op aandringen.
Christenvervolging
380 miljoen Christenen zijn niet vrij om in Jezus Christus te geloven. 380 miljoen! Ieder jaar nemen de aantallen toe. Christenen zijn de grootste groep vervolgden ter wereld. Ze worden achtergesteld, gevangengezet of zelfs gedood. Kerken in Syrie worden verwoest, in Nigeria worden christenen vermoord en Noord Korea staat al jaren op nummer 1 in de ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks naar buiten brengt. Met de Heere als Herder hoeven ze geen kwaad te vrezen. Laten we voor hen blijven bidden.
Abortus
Dan naar ons land. Jarenlang was het aantal abortussen in ons land om en nabij de 30.000. Een zeer hoog en verdrietig getal. Het afgelopen jaar werden we opnieuw opgeschrikt. Het aantal abortussen steeg explosief. Naar bijna 40.000. Het ongeboren leven, lijkt steeds minder te tellen in ons land. En pro-lifewakers worden ten onrechte opgepakt door de politie.
Antisemitisme
Het antisemitisme neemt hand over hand toe. Na 7 oktober 2023 neemt het nog sterkere vormen aan. Joden voelen zich niet veilig in ons land. Het treft me diep als vorige week vrijdag in Amsterdam een jonge Joodse vrouw mij met tranen in de ogen komt bedanken voor het geluid dat de SGP laat horen in de Tweede Kamer. Antisemitisme, Jodenhaat. We mogen het niet toelaten. Het doet me goed dat zovelen uit onze achterban ook heel praktisch laten merken aan onze Joodse Nederlanders dat ze erbij horen. Dat ze er mogen zijn. Dat we ze liefhebben.
Verenigde Staten
Ontwikkelingen in de Verenigde Staten baren ons zorgen, terwijl we juist dit jaar herdenken dat de Amerikanen, samen met andere landen, ons 80 jaar geleden bevrijd hebben van het Duitse juk. Ze hebben ons geholpen in de opbouw van ons land in economisch opzicht. Ze hebben in NAVO verband altijd pal gestaan voor onze veiligheid. Laat ik eerlijk zijn, wij hebben daar zelfs van geprofiteerd. Ons past dus bescheidenheid. En wij moeten, dat vindt de SGP al jaren, zelf ook meer onze verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen vrijheid zodat we meer gelijkwaardige partners zijn. De relatie met de Verenigde Staten blijft voor Nederland en Europa onverminderd belangrijk. Het aantreden van Trump laat ons wel meer dan voorheen voelen dat we niet op vanzelfsprekendheden kunnen vertrouwen.
Vrijheid
Deze maand vieren we 80 jaar vrijheid. Hier in Nederland. Maar ook in zoveel landen om ons heen. Begin mei bezochten we, als gezin, een dienst in de Strict Baptist Chapel in Braintree in Engeland. Het trof me dat, ondanks dat ze niet bezet zijn geweest, de predikant aldaar de bevrijding ook aanhaalde in het gebed. God dankte voor de vrijheid waarin we al 80 jaar mogen leven. In vele kerken in Nederland heeft deze boodschap ook geklonken.
En toch. Is dat niet het probleem van deze tijd? Dat het over-, overgrote deel van de bevolking God niet meer dankt voor de vrijheid. Voor de weldaden die we van Hem ontvangen? Dat onze vrijheid tot losbandigheid verworden is. En wij, wat doen wij? Besteden wij onze vrijheid werkelijk tot Gods eer?
Kabinet Schoof
Terug naar de hedendaagse politiek. In november 2023 zijn we naar de stembus geweest. Het was een uitslag die nadrukkelijk aangaf dat onze bevolking het anders wil. Minder migratie. Meer woningen. Bestaanszekerheid. Stoppen met het gesol met de mensen die voor ons voedsel zorgen, onze boeren en onze vissers.
De PVV werd ruimschoots de grootste. De kiezer koos rechts van het midden. Na een lange, turbulente periode is een kabinet gevormd. Sinds afgelopen zomer hebben we een kabinet. En dat weten we. We hebben perioden gekend dat we ons wekelijks afvroegen of het kabinet het einde van de week zou halen. Inmiddels hebben ze bewezen over een behoorlijke overlevingsdrang te beschikken.
Er is een coalitieakkoord gemaakt. Met als titel: “Hoop, lef en trots”. Wij zouden voor een andere titel hebben gekozen. We hebben de suggestie gedaan om het te wijzigen in “Geloof, hoop en liefde”. Desalniettemin bevat het coalitieakkoord veel wat onze instemming kan wegdragen.
Maar: iets op papier zetten is één ding. Het daadwerkelijk uitvoeren is een tweede. En daar schort het nog aan. De zon schijnt nog, maar dat heeft niets met kabinetsbeleid te maken. We hebben nadrukkelijk laten merken dat we het kabinet beoordelen op haar daden. Dat betekent daadwerkelijk wetgeving realiseren die migratie terugdringt. Dat betekent daadwerkelijk woningen bouwen, zodat de jonge mensen een gezin kunnen starten en de dakloosheid wordt teruggedrongen. Dat betekent rust en perspectief op het boerenerf.
Het komt dit jaar aan op de uitvoering. Laat dit geen kabinet van ‘niksigheid’ worden!
Inzet SGP
Maar wat is de inzet van de SGP voor de komende tijd? Al staan er vele passages in het coalitieakkoord die we delen en die zo uit het verkiezingsprogramma van de SGP lijken te zijn gekopieerd. We missen ook een aantal essentiële zaken:
- de aandacht voor het gezin,
- de liefde voor de naaste over de grens,
- en de zorg voor medisch-ethische thema’s.
Het woord ‘gezin’ komt in het hele coalitieakkoord niet eens voor. Hoe bestaat het! We moeten gezinnen weer waarderen. Zij vormen het fundament van de samenleving. De kleinste eenheid in een samenleving waar mensen met elkaar leven. Waar kinderen worden opgevoed en gevormd. Waar ongetwijfeld ook dingen niet goed gaan. Bij de een is er helaas meer aan de hand dan bij de ander. Maar laten we als overheid en als samenleving ons best doen om gezinnen te steunen. Dat zorgt voor perspectief. Voor mensen individueel en daarmee voor een samenleving. Onze vroegere voorman Van der Vlies waarschuwde duidelijk: We gaan het gezin pas weer waarderen als het te laat is! Ik denk dat we inmiddels in deze tijd zijn beland.
Dan de verre naaste. Dit kabinet neemt de zorgen van gewone mensen in Nederland serieus. Dat siert ze. Maar ook over de grens, woont onze medemens. Zou het niet goed zijn om een klein beetje van onze welvaart te delen met onze verre naasten? In landen waar mensen in grote armoede leven. In landen waar rampen zijn. In landen waar oorlog is. Het is goed dat dit kabinet zich hierbij meer focust op de eerste levensbehoeften en minder op de export van progressief-liberaal gedachtegoed. We roepen dit kabinet op om de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp ook financieel op een beter peil te brengen.
Dan de medische ethiek. Ik zei het al: De abortuscijfers zijn ontstellend hoog. Inmiddels bijna 40.000 per jaar. Ons ideaal is helder: terug naar NUL abortussen. Maar we vragen dit kabinet om op z’n minst íets te doen aan het terugdringen van het aantal abortussen. Onderzoek wijst uit dat de oorzaak vaak ligt in de omstandigheden: te weinig geld, te kleine woonruimte, etc. Organisaties als Kies Leven en Schreeuw om Leven doen op particulier initiatief hun best. En er komt op voorstel van Diederik van Dijk een onderzoek naar de effecten van het afschaffen van de beraadtermijn. Maar we verwachten van het kabinet dat ze de handschoen oppakken om hier ook een bijdrage te leveren. Bij deze alarmerende cijfers, kan en mag het kabinet niet wegkijken! Samen met de SGP-jongeren en vele anderen vragen we hier indringend de aandacht voor. Het ongeboren leven, het gezin en de verre naaste zijn cruciaal om te bepalen hoe constructief de SGP zich blijft opstellen tegenover dit kabinet!
Wat heeft de SGP gedaan?
De afgelopen periode hebben wij het kabinetsbeleid op een aantal onderdelen kunnen bijsturen.
- Zo hebben we bij het belastingplan 2025 samen met CDA en CU onze steun toegezegd. Onder voorwaarde dat de giftenaftrek zou worden hersteld, de BTW/verhoging op kranten, boeken, zwemlessen e.d. zou worden teruggedraaid en dat er ruim 100 miljoen werd vrijgespeeld om eindelijk de kloof tussen één- en tweeverdieners te verkleinen.
- Bij de onderhandeldingen over de onderwijsbegroting hebben we met CDA, CU en JA21 ruim 700 miljoen aan bezuinigingen teruggedraaid. Tijdens die gesprekken heb ik bovendien voortdurend mijn zorgen op tafel gelegd over de Wet toezicht informeel onderwijs. Deze onvrije wet was nog een overblijfsel van Rutte 4. De SGP zet alles op alles om te voorkomen dat we in een land terechtkomen waar iedereen bij voorbaat verdacht wordt gemaakt: zondagsscholen, catechisaties, de scouting, en ga zo maar door.
De positie van onze Eerste Kamerfractie is van groot belang om een meerderheid te halen voor wetgeving. We hebben daarom goede afstemming met onze senatoren Peter Schalk en Marc de Vries.
- Diederik van Dijk heeft voor de tweede maal, met succes, een motie ingediend om de Transgenderwet in te trekken. Waar het demissionaire kabinet Rutte 4 geen gehoor gaf aan de motie, verwachten we binnen een aantal weken een intrekkingsbrief van het kabinet.
- Andre Flach heeft een wetsvoorstel ingediend om versterkte gebedsoproepen te verbieden. Het uitstrooien van islamitische belijdenissen stuit ons niet alleen inhoudelijk tegen de borst, maar geeft velen het gevoel niet meer in Nederland te wonen.
- De Tweede Kamer heeft de defensiewet aangenomen om minimaal 2% van ons BBP te besteden aan defensie. Deze wet is een initiatief van de SGP en in samenwerking met vele andere partijen tot stand gekomen. We hopen dat de Eerste Kamer de wet ook zal goedkeuren. Dat ons land een krachtige krijgsmacht nodig heeft, behoeft inmiddels geen betoog meer.
Verkiezingen
We zijn dankbaar en verwonderd dat onze Bert Jan Ruissen, misschien wel tegen alle verwachtingen in, vorig jaar herkozen mocht worden in het Europees Parlement. Wat bijzonder dat het christelijke getuigenis ook vanuit Nederland blijft klinken! En we hebben in de afgelopen tijd alweer gezien dat één man echt het verschil kan maken. Op Christenvervolging, op de landbouw, en ook als het gaat om de wolf.
De Europese verkiezingen zijn nog geen jaar geleden. Onze partij beleefde de beste uitslag ooit. Meer dan 227 duizend mensen stemden op de SGP. Langs de snelwegen kleurde het land oranje. Wat is de saamhorigheid in onze partij groot! Dat ervaren we iedere keer weer! Of je nu in Barneveld, in Middelburg, Katwijk of op Urk bent. In Rijssen, Dordrecht, Gouda, Groningen of het tolvrije Terneuzen. We zijn trots op de inzet van onze raadsleden, wethouders en burgemeesters. Het enthousiasme onder hen is enorm. Met groot vertrouwen gaan we dan ook met elkaar richting de gemeenteraadsverkiezingen. En in afhankelijkheid van Hem bij Wie die uitslagen nu al bekend zijn. De stemmen zijn al geteld.
Die laatste uitdrukking heb ik, ik zal het maar eerlijk zeggen, gekopieerd van Menno de Bruijne. Na het afscheid van Kees van der Staaij en Roelof Bisschop heeft na ruim 40 jaren ook hij de harp aan de wilgen gehangen en is hij zelfs verhuisd naar Friesland. We nemen later vandaag als partijleden afscheid van dit Haagse icoon.
Slot
Partijgenoten, ik begon mijn bijdrage met Psalm 23. Als leestip voor onze minister-president. Want wat zou het van grote betekenis zijn als onze regering zou belijden dat de Heere haar Herder is. Laten we in dat opzicht ook blijven bidden voor onze regering en voor ons land.
En wat heeft Psalm 23 ook een troostrijke boodschap voor ons, zoals we hier allemaal aanwezig zijn! Wanneer wij ons zorgen maken over wat er wereldwijd gebeurt. Over oorlogen, over vervolgingen en over misstanden. In die wereld moeten we ons heil niet verwachten van sterke leiders, maar van die grote Herder van de schapen: Jezus Christus!
Dan ligt daar die belofte: De Heere is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.
Waar politici, regeringen en wereldleiders feilbaar zijn, is God onfeilbaar! Laten we onze zorgen én onze hoop daarom in Zijn handen leggen. Daar ligt het het allerbest.