2 juli 2025

Kamervragen christenvervolging in Indonesië

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk stelt schriftelijke vragen aan minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken over christenvervolging in Indonesië. De vragen van de SGP zijn hieronder te lezen.

  1. Bent u bekend met de artikelen “Tientallen christelijke jongeren in Indonesië aangevallen door Moslims: dit is puur christenfobie” en “Indonesische christenen opgeschrikt door vlag aan wooncomplex: jullie zijn niet welkom” en “Church permit refusal in Indonesia sparks religious freedom concerns”?
  2. Behoeft elke godsdienstige activiteit in Indonesië een vergunning of geldt dit slechts in delen van Indonesië of selectief voor enkele geloven?
  3. Deelt u de opvatting van de SGP dat gebedsbijeenkomsten zonder vergunning mogelijk zouden moeten zijn? Zo ja, bent u bereid bij de Indonesische overheid om voor meer ruimte te pleiten voor gebedsbijeenkomsten en kleinschalige christelijke bijeenkomsten in huizen, het liefst zonder de noodzaak voor een vergunning?
  4. Bent u het met de SGP eens dat de afhankelijkheid van vergunningen bijzonder onwenselijk is waar het christendom in de minderheid is?
  5. Herkent u net zoals de SGP een patroon van administratieve maatregelen die optellen tot christenvervolging, inclusief ongelijke toegang tot het recht, tegenwerking bij overheidsprocessen, en tegenwerking met vergunningsprocessen? Zo ja, welke maatregelen of welk handelsperspectief bestaat hiertegen?
  6. Hoe vaak ziet u hierbij dat administratieve maatregelen, vergunningen en overige processen eigenlijk verdraaid worden en selectief ingezet als christenvervolging? Welke rol speelt dit in de lokale contacten van het ministerie en het postennetwerk in landen waar christenvervolging speelt?
  7. In dit geval heeft de Indonesische overheid zelf bemiddelend opgetreden, maar was groeiende maatschappelijke intolerantie en volkswoede een probleem. Welke mogelijkheden ziet u om dit weg te nemen en de interreligieuze verhoudingen te verbeteren?
  8. Welke strategie hanteert u om christenvervolging te bestrijden en geloofsvrijheid te bevorderen waar de overheid formeel vrijheid van religie garandeert maar volkswoede en spanningen tussen religieuze groepen alsnog uitmonden in christenvervolging?
  9. Welke mogelijkheden ziet u om bestaande initiatieven voor religieuze verzoening en harmonie, zoals onder andere het initiatief Forum Kerukunan Umat Beragama (FKUB), te steunen of bevorderen?