25 juni 2012

Begrotingsakkoord 2013

Het is zonder meer noodzakelijk dat op de begroting voor 2013 het financieringstekort beperkt blijft tot 3%. Voor een gezond financieel beleid is dat een must. De SGP wil, gelet op die noodzaak, de plannen uit het Begrotingsakkoord 2013 dan ook constructief tegemoet treden.  Positief is dat een aantal bezuinigingen zijn verzacht, zoals die in de GGZ, het PGB  en op het passend onderwijs, en dat er meer geld is voor palliatieve zorg.

De SGP maakt zich echter wel zorgen over de stevige lastenverzwaringen die dit akkoord bevat. Het is onontkoombaar dat burgers er volgend jaar in koopkracht op achteruit zullen gaan, maar dit moet wel zo beperkt en intelligent mogelijk gebeuren.  De SGP steunt daarom niet het wegvallen van de onbelaste reiskostenvergoeding.  Dat raakt te veel mensen te hard in hun koopkracht. Bovendien is het een maatregel waarvan in het verleden bewezen is dat de uitvoering zeer problematisch is.

Het is een goede zaak dat naast bezuinigingen ook hervormingen in gang worden gezet, zoals bij de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook op de woningmarkt wordt een stap gezet. Er moet echter meer gebeuren om de woningmarkt van het slot te halen. 

Voor de SGP is stimuleren van de positie van ondernemers essentieel, zeker in het licht van de crisis. Daar is in het akkoord onvoldoende aandacht voor.  Zo raakt het afschaffen van rode diesel de financiële positie van landbouw en bouw veel te hard. Daarnaast worden veel bedrijven en ondernemers in het MKB onevenredig hard getroffen als ze een half jaar lang de WW moeten betalen voor ex-werknemers.  Bovendien remt dit het in dienst nemen van werknemers.