4 november 2024
Guidolezing VIII
Wie doet de besturing?
Over technische, ethische en politieke uitdagingen van AI
We zitten helaas vol! Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar: wi@sgp.nl
De mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) lijken eindeloos. Veelbelovend ook. Zo kunnen auto’s zelf naar een bestemming rijden. Onderweg naar je werk kun je dan de krant lezen of de mail checken. Artsen kunnen bijvoorbeeld AI benutten om een medische diagnose te stellen. En een middelbare scholier kan de tekst voor z’n werkstuk maken met ChatGPT. Misschien is het een goed idee om AI ook in het politieke bestuur toe te passen, zodat er in Den Haag of Brussel wat minder fouten worden gemaakt…
De vraag is of AI de ideale wereld een stuk dichterbij gaat brengen. Zitten er ook schaduwzijden aan deze technische ontwikkeling? En wat zijn dan die donkere kanten? Met AI kunnen bijvoorbeeld fake-video’s worden gemaakt die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Helpt het de leerlingen echt verder wanneer ze niet meer zelf een tekst hoeven te bedenken? En is het wel zo wijs en verstandig om het bestuur van de samenleving over te laten nemen door robots?
Helpt het de leerlingen echt verder wanneer ze niet meer zelf een tekst hoeven te bedenken?
Dit soort vragen onderstrepen dat AI ook nadelen heeft. Vanuit Bijbels perspectief stellen we bovendien vast dat AI iets essentieels mist wat een mens wel heeft: een ziel. Wat betekent dit gezichtspunt voor ons praktische handelen? Waar moeten bestuurders en politici alert op zijn? En mensen in andere beroepsgroepen, zoals het onderwijs, de medische sector, logistiek en noem maar op. Kunnen we de kwalijke kanten van AI op een goede manier tegengaan door wetgeving? Zou de mensheid wel verstandig en op beheerste wijze met AI kunnen omgaan?
AI mist iets essentieels wat een mens wel heeft: een ziel.
Prof. dr. Marc de Vries (o.m. hoogleraar Christelijke filosofie aan de TU Delft en lid van de Eerste Kamer) zal in zijn lezing ingaan op de mogelijkheden en schaduwkanten van AI en de ethische kwesties die deze technische ontwikkeling oproept. Uiteraard is er gelegenheid om uw vragen te stellen of met de spreker in discussie te gaan.