8 september 2023

Guidolezing 2023

Vrijheid van onderwijs: een voortdurende bron van zorg?

Guidolezing door prof. mr. J.W.L. Broeksteeg

Deo volente maandag 6 november 2023 - Woerden

Al 175 jaar staat het grondrecht op vrijheid van onderwijs in de Nederlandse Grondwet. Ruim honderd jaar geleden werd de gelijke financiering van openbaar en bijzonder onderwijs daaraan toegevoegd, zodat de keuze van ouders voor een school die aansluit bij de opvoeding van de kinderen thuis ook daadwerkelijk gerealiseerd kon worden.

Vandaag de dag staat deze vrijheid van allerlei kanten onder druk. De vrijheid om een school op te richten is er wel, maar de vrijheid van inrichting wordt meer en meer ingeperkt. De invoering van het burgerschapsonderwijs is daar een sprekend voorbeeld van. Maar ook hangen er voorstellen boven de markt zoals een acceptatieplicht en een verbod op identiteitsverklaringen. Er zijn politieke partijen die het bijzonder onderwijs zelfs helemaal willen afschaffen. Met als argument dat neutraal openbaar onderwijs de pluriformiteit van de samenleving bevordert. Klopt dat wel? Of kwalificeren politici die zulke ideeën opperen zichzelf voor zitting in de schoolbankjes?

Niet alleen de kwaliteit, maar vooral de vrijheid van onderwijs vormt een voortdurende bron van zorg.

Over dit actuele en spannende thema gaat de derde Guidolezing die Hansko Broeksteeg – hij is hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit – op maandagavond 6 november in Woerden voor ons hoopt uit te spreken.


Programma Guidolezing 2023

  • 19.15 uur - Ontvangst met koffie of thee
  • 20.00 uur - Opening
  • 20.15 uur - Lezing door prof. mr. J.W.L. Broeksteeg
  • 21.00 uur - Gedachtewisseling
  • 21.40 uur - Sluiting
  • 21.45 uur - Gelegenheid voor informele ontmoeting


Locatie
Kasteel Woerden, Kasteel 3, 2441 BZ Woerden

https://kasteelwoerden.nl/over-ons/#route-parkeren-ov

 

Aanmelden

U bent van harte welkom om de Guidolezing bij te wonen. Aanmelding vooraf is verplicht. U kunt zich tot vrijdag 27 oktober aanmelden. Vul daarvoor onderstaand formulier in.

Let op: de zaalcapaciteit is beperkt! Donateurs van WI-SGP hebben voorrang. Overige aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. U ontvangt van te voren bericht van ons.

{{ errors.first("field_4890") }}
{{ errors.first("field_4891") }}
{{ errors.first("field_4892") }}
{{ errors.first("field_4893") }}
{{ errors.first("field_4893") }}